среда, 25 мая 2022 г.

Які мёд атрымліваюць на беларускіх пчальніках?

 Які мёд атрымліваюць на беларускіх пчальніках?




Які беларускі мёд? Самы час разгледзець, які мёд атрымліваюць на пчальніках Беларусі. Трэба адзначыць, што монафлерны мёд, не такі ўжо распаўсюджаны від мёда на пчальніках Беларусі. Як правіла, гэта можа быць мёд грэцкі, рапсавы, верасовы. Цікава адзначыць, што для таго, каб атрымаць верасовы мёд, неабходна адмысловай выявай падрыхтаваць пчальнік, і прыкласці вызначаныя высілкі, для таго каб адпампаваць верасовы мёд з сотаў, таму можна атрымліваць вельмі высакаякасны верасовы мёд у сотах.
У астатніх выпадках, як правіла, збіраюцца мёд лясное ці лугавое разнатраўе, цёмнае ці светлае. Усе адзначаюць, што мёд з разнатраўя, сабраны ў Беларусі, валодае цудоўным густам і ўстойлівым далікатным водарам. У кожнай мясцовасці, ёсць свой непаўторны букет водару і густу мёда з разнатраўя, які не будзе паўтарацца, дзякуючы разнастайнасці меданосаў у лугавых і лясных фітацэнозах. Таму пчалярам так важна захаваць краявідны склад меданосаў у фітацэнозах, каб не страціць непаўторнасць свайго мёда і захаваць яго ўнікальнасць.
Таксама пчаляры адзначаюць, што гарачым летам, пчолы могуць сабраць падзевы мёд у лясах. Як правіла, згадваецца, што пчолы збіраюць падзь у іглічных лясах, але перыядычна зямцы паведамляе аб хабарах падзевага мёда ў лісцяных лясах.




Праблемы са збытам беларускага мёда ў пчаляроў і іх рашэнне


Варта адзначыць, што ў беларускіх пчаляроў ёсць вялікія праблемы са збытам свайго мёда.
У першую чаргу яны адзначаюць вялікі прыток імпартнага таннага мёда.
Не менш важнай праблемай з'яўляецца наяўнасць вялікай колькасці фальсіфіката на мядовым рынку Беларусі. Таму, пчаляры прыкладаюць нямала намаганняў для таго, каб знізіць колькасць фальсіфікату на рынку.

Рашэнне гэтых праблем неабходна разглядаць у некалькіх плоскасцях.
Дзяржаве і пчалярам неабходна прыкладаць і далей намаганні для таго каб прыбраць фальсіфікат з рынку.
Адначасова з гэтым пчалярам неабходна перакладаць свае пчальнікі на комплекснае выкарыстанне, для атрымання вялікай колькасці дадатковых прадуктаў пчалярства, гэта дазволіць зменшыць сабекошт беларускага мёда.
Зямцам неабходна пабудова хай і маленькіх, але заводаў па перапрацоўцы прадуктаў зямецтва - пяргі, пылка, пропалісу, маткавага малачка, трутневага гамагенату, мёда, для таго каб атрымліваць шырокі выбар касметычных прадуктаў, харчовых дадаткаў, лекаў на іх аснове, а таксама крэм мёда і мядовых міксаў. Усе гэтыя заводы павінны працаваць толькі толькі на мясцовай сыравіне забяспечваючы рынак збыту прадуктаў зямецтва і мёда для зямцоў некалькіх раёнаў, максімум адной вобласці.
Пчальнікі павінны кааперавацца з гаспадаркамі, якія аказваюць паслугі экатурызму і самім аказваць паслугі апітурызму, у гэтым выпадку з пчальнікоў можна будзе напроста спажыўцам, прадаваць вялікую колькасць мёда і прадуктаў зямецтва. Абыходзячы як ланцужкі пасярэднікаў, дзе асядае якасць мёда і павялічваецца яго кошт, так і забяспечваць насельніцтва напроста натуральным прадуктам, абыходзячы вытворцаў фальсіфікату.
Зямцам трэба энергічней аб'ядноўвацца ў розныя рэгіянальныя грамадства. З тым, каб таварыствы пчаляроў маглі кантраляваць вытворчасць і рэалізацыю мёда. Для таго, каб не было магчымасці ў каго-небудзь, маючы дакументы на наяўнасць 10 вулляў, прадаваць 10 тон мёда ў год, не тлумачачы паходжанне гэтага мёда. (Вопыт ніжагародскіх пчаляроў)


Комментариев нет:

Отправить комментарий